onsdag den 2. januar 2013

Uddrag af Thylejrens Historie på Dansk og Engelsk

Uddrag på dansk & engelsk
af Thy Lejrens historie:
 

Extracts in Danish & English
of Thy Camp's history:
 


Opdateret den 27. november 2012.
Updated, November 27. 2012.


Thy Lejren, også kaldet Frøstrup Lejren har sit udspring den 4. juli 1970 med den første hippie-sommerlejr og musikfestival*) i Danmark.

Nogle folk i foreningen Det Ny Samfund - havde forgæves ledt efter - og i sidste øjeblik med hjælp fra en tidligere Spaniensfrivillig Leo Kari, i foråret fundet et stykke jord i Thy mellem Frøstrup og Østerild med henblik på at afholde en sommerlejr der var inspireret af festivalerne Isle of Wight i England og Woodstock i USA i 1969.

Efter den første, afholdt DNS i de følgende år sommerlejre hvorfra nogle af deltagerne blev hængende.

Langsomt blev det til et sted med faste helårsbeboere der ville tilbage til naturen og leve primitivt med køkkenhave og husdyr, og indtil midt i firserne endda uden strøm og indlagt vand.

Som man kan se både i videoen herover og billeder og tekst nedenfor, er der sket meget siden da.

Thy Lejren ejes formelt stadig af foreningen Det Ny Samfund som er organiseret via generalforsamlingen hvert år den 21.8. kl. 13.00 som øverste beslutningsmyndighed, dvs. at der ikke er en bestyrelse eller en formand.

Det bestræbes at beslutninger bliver taget i konsensus, men der forekommer også afstemning.
 

Thy Lejren har givet plads til og har tiltrukket mange forskellige typer som f.eks. advokater, afholdsmænd, akademikere, aktivister, alkoholikere, arbejdere, astrologer, bønderkarle, børn, bøsser, dagdrivere, drengerøve, drømmere, eneboere, ekshibitionister, fanatikere, festaber, fisser, fiskere, flippere, fædre, galninge, gamle, geniale, gøglere, handikappede, hellige, hestekvinder, hjemløse, hurtigsnakkere, hyrder, hængerøve, håndværkere, ignoranter, imødekommende, intellektuelle, intelligente, intolerante, klamme, kunstnere, kællinger, kærlige, lamme, landmænd, landevejsriddere, lesbiske, lommefilosoffer, makrobiotikere, malkedrenge og piger, musikere, mødre, nisser, normale, nudister, nørder, oldinge, ondsindede, oprørere, osere, platugler, perverse, pikhoveder, profitmagere, præster, pushere, revolutionære, rodehoveder, rygere, røvhuller, shamaner, skæve, smålige, spassere, spirituelle, stoddere, syrehoveder, søvnige, talere, tanter, tavse, tyskere, tumper, tørvetrillere, tøser, tågehorn, uafhængige, uanstændige, uheldige, unge, utilpassede, uvenlige, vagabonder, vegetarer, venlige, venner, veninder, yderliggående, ynkelige, ærekære, ærlige, økologer, øldrikkere, åbenhjertige, ågerkarle, åndsvage, årvågne - og mange andre. (:Humoristisk sans - er en fordel her):

*) Nogle af deltagerne i lejren i 1970 protesterer i dag over at den første lejr i deres øjne misvisende er blevet kaldt for en festival, fordi de mener at den første lejr var så meget mere end det man i dag forstår ved en kommerciel festival. De var jo akademikere, hippier, flippere og andre der så sig selv som deltagere i et nyt samfundseksperiment! (2012)


 
Thy Lejren er et socialt eksperiment der 4. juli 2012 er gået ind i sit 43. år.


*
  1968:

Dannelse af foreningen Det Ny Samfund, i København.


 
* 1970:

Køb af 40 - 47 tønder land*) i Han Herred mellem Frøstrup og Østerild.

Thylejren bliver også kaldt for Frøstruplejren efter navnet på den nærmeste landsby, Frøstrup!

I 1970 eskalerede foreningens aktiviteter i en stort anlagt sommer festival der ikke kun varede 3 dage, som det er almindeligt for festivaler, men hele 10 uger. Målet var bl.a at udforske alternative samværsformer for derigennem at finde frem til nye samfundsmodeller.**)

Første festival, 3.000 deltagere.***)

Tusinder af gæster og nysgerrige på besøg hen over sommeren.


"I sommeren 1970 købte foreningen Det Ny Samfund en mark i Thy i Nordjylland. Her byggede de en lejr, hvor de ville prøve at leve på en ny måde. En måde, hvor de bestemte mere over deres eget liv, og hvor man var fælles om tingene".

Jeg er på en sviptur til svundne dage. Tilbage til dengang, hvor hønsestrik, Nato, EF og forbrugsfest trak overskrifter, og mikromakro-mad blev serveret i kollektivet. Da hippier, aktivister og flippere udgjorde blomsten af Danmarks ungdom, og Armstrong fik månen under fødderne. Besættere stormede Sofiegården, Rødstrømperne smed bh'en, proklamerede ligestilling og tog til genmæle på Rådhuspladsen.

Hvor "forstad" og "fristad" fik plads i ordbogen, og forargelsen var stor.

(Af Maja Birgitte Lumholtz)

*) Der er stor uenighed om hvor mange tønder land Thylejrens jord består af!

**) Se udførlig beskrivelse af 1970 lejren af Sune Riishede i bunden af denne side.

***) Der er også stor uenighed om hvor mange deltagere og gæster der var i 70-lejren, der cirkulerer så store tal som 25.000 deltagere og 100.000 gæster. Begge tal er efter min mening vildt overdrevne.
 


 
 
 
Besættelsen af Hjardemål Kirke er en meget lille del af Thylejrens historie fra 1970 der huskes som en historisk episode, der som sædvanlig blev slået stort op i pressen når der var/er ballade - men som stort set ikke har haft nogen betydning i de efterfølgende 42 år Thylejren har eksisteret.

Her er noget af det der blev skrevet dengang:

Da aktivister fra hippie-lejren i Frøstrup - Thy-lejren - natten til 31. august 1970 besatte Hjardemål Kirke, blev en grænse overskredet, der fik den sidste rest af sympati for det alternative eksperiment i det såkaldte ”nye” samfund til at forsvinde hos mange i Thy og Han Herred.

Som det blev beskrevet i Thisted Dagblad:

”De 15 unge aktivisters besættelse af Hjardemål Kirke gjorde den smukke højtbeliggende kvaderstenskirke til skueplads for begivenheder, som næppe har fundet sted i nogen dansk kirke siden middelalderen (..) Den lokale befolknings utvetydige og voldsomme reaktion udløste en politiaktion med et opbud af 75 politifolk, som fik den dobbelte opgave at få aktivisterne ud af kirken og at gøre det, uden at de led overlast”.

Det var en begivenhed, der gav genlyd:

Besat kirke stormet af politiet (Berlingske Tidende). Frøstrup-lejren: Vi er bange for rasende thyboer (BT). Thyboerne: Hvorfor måtte vi dog ikke selve ordne dem? (BT). Thyboerne hævnede sig og raserede mikro-makro butik i Frøstrup (BT). Lynchstemning i Thy - Frøstrup-lejren kræves lukket (Vestkysten). Frøstrup-lejren måtte have politibeskyttelse (Thisted Dagblad). Lokale gik i kamp for Hjardemål Kirke (Kristeligt Dagblad).

Natten til den 31. august besatte 15 unge aktivister, der alle boede i lejren, men i øvrigt ikke havde noget med Det Ny Samfund at gøre, kirken. Kirkedøren var stænget og vinduerne blændet med bordpapir, og fra tårnvinduerne blafrede en mængde bannere i forskellige farver. På kirkedøren blev der opsat en meddelelse om aktionens formål, der stod bl.a. »Hjardemål Kirke er blevet taget i anvendelse til andet formål end det sædvanlige, og menigheden må undvære den sædvanlige service fra kirken.

Den valgte form er ikke tilfældig. Kirken er blevet kraftigt forskanset og vil ikke kunne tages tilbage uden stærk ydre vold. Erfaringen har lært os, at forsøg på at udbedre de skader som hovedløs borgerlig politik i Danmark har forårsaget gang på gang er imødegået med direkte vold fra samfundets officielle aktivister, politiet. Dette korps farer hårdt frem i et forsøg på at dæmpe en radikal alternativ politisk udvikling, en udvikling, der bl.a. vil føre til dets afskaffelse. Aktionens formål er at påvise, i hvilken grad statsmagten bygger på falsk autoritet og traditionelt accepteres og adlydes «af de politisk set fremmedgjorte indbyggere i Danmark«.

Om eftermiddagen den 31. august samledes der, efterhånden som rygtet om besættelsen spredtes, i løbet af ganske kort tid mellem 50 og 100 personer uden for kirken med det formål at jage aktivisterne ud. Der var bl. a. mødt adskillige fiskere fra Hanstholm op, parat til at gå i aktion.

Datidens aviser skildrede forløbet af aktionen, både medens den fandt sted og i forbindelse med retssagen i Thisted i april 1971. Hvordan den endte fremgår af pressens dækning.

Pressefotograf Tage Jensen var til stede, da de unge københavnske aktivister blev konfronteret med thyboerne.
 
 


 
 
Storkollektiv fra september til november.


 
* 1970 - 1983:

Sommerlejr hvert år i juni/juli/august.


 
* 1974:

5-10 personer overvintrer meget primitivt.


 
* 1975 - 76:

7-14 personer overvintrer - stadig ret primitivt.


 
* 1976 - 77:

Ca. 20 helårsbeboere.

Overlevelseskollektivet Nordlyset dannes.


 
* 1977:

Diskussion i foreningen for og imod fastboende.

Staten mener at bygningerne er ulovlige og anlægger derfor en sag ved byretten i Thisted i henhold til by- og landzoneloven.


 
* 1978:

Ca. 50 beboere.

En person får konstateret gulsot - Thylejren sættes af kredslægen i karantæne i 4 uger, dvs. at ingen måtte forlade lejren.

8 huse dømt til nedrivning 1. april, 10 nye bliver bygget samme sommer.

Teaterforestilling på Hjardemål Klit Hotel.


 
* 1979:

Omkring 80 beboere.

Siden har indbyggertallet ligget på omkring 100 inkl. børn.

Den årlige generalforsamling afholdes i Det Blå Hus på Christiania i København.

De fastboende fra lejren "kupper" københavnerne, dvs. at den gamle kasserer i København bliver fyret og en ny fra lejren bliver valgt, og at foreningens hjemsted bliver flyttet fra København til lejrens adresse:

Gl. Ålborgvej 16, 7741 Frøstrup, Tlf. 9799 1314

Kommende sommerlejre organiseres herefter af de fastboende, og ikke som hidtil af københavnerne.

Det første Nordiske Tingmøde, der er udsprunget af Nordisk Sam Aktion, afholdes.

De fleste byggerier indtil 1978, dømmes til nedrivning. Dagbøder á 200 kr. indsættes på en spærret bankkonto fordi beboerne aldrig accepterer dommen.


 
* 1979 - 1983

Psykoterapeutisk Spirituel Festival.

Første gøglerfestival.

Bhagwan-folkene.

Utamaduni.

Blomstrende og spirituelle sommerlejre.

Punk festival.


 
* 1980:

Det Kongelige Bibliotek køber fotografier af alle huse.

Stor udskiftning og fraflytning af første generation "Nordlys".


 
* 1982:

Den første og eneste plakat fra "Overlevelseskollektivet Nordlyset" i format A1 fremstillet og trykt i 1.000 eksemplarer i Thisted.

Idé, tilrettelæggelse, foto, layout og betaling (8.000 kr.) af egen lomme; Michael Perlmutter. Solgt for 25 kr. pr. stk. og er udsolgt for længe siden.

Tegning: Janni Krøjer Svendsen.


 
* 1983 - 86:

Ingen musikfestivaler.

Få sommergæster.

Gøglerne starter deres egen festival på Hesbjerg.

Bøssernes Befrielsesfront afholder deres træf på Anholt i stedet for i lejren pga. trusler mod fisseletterne (feminine mænd med eller uden løst håndled, makeup og dametøj).


 
* Siden 1986:

Ingen organiseret sommerlejr.

Lejren skifter mere og mere karakter til at være en landsby.

Der er skolepligtige børn.

Mange huse bliver mere veletablerede, strøm og vand indlægges i mange boliger, nu er der nye moderne tider i lejren.

Omkring 70 fastboende med mange børn.

100 - 200 sommergæster.


 
* 1990'erne

Thylejren lovliggøres i 1995 af Socialdemokraten Svend Auken, Miljøministeriet.

Der forefindes en velfungerende økologisk indkøbsforening med købmandsbutikken "Bixen", en café og et værtshus.

Børn går i skole, nogle efterhånden på efterskole.

De første børn bliver voksne.

Nye børn fødes.

De første bedsteforældre.

De første dødsfald.

Stadig kommer nye interesserede til - især fra Danmarks storbyer der vil slå sig ned på landet - tiltrukket af det frie liv.

Husene bliver af bedre og bedre kvalitet.


 
* 1995:

Lov nr 410 af 14/06/1995 (Gældende) lov om anvendelse af Frøstruplejren.

Vi Margrethe den anden, af guds nåde Danmarks dronning, gør vitterligt: Folketinget har vedtaget og Vi ved Vort samtykke stadfæstet følgende lov: Bla bla bla bla!

Givet på Christiansborg Slot, den 14. juni 1995 under Vor Kongelige Hånd og Segl Margrethe R. / Svend Auken

(Se den fulde ordlyd på lejrens hjemmeside: www.123hjemmeside.dk/thylejren - under; "Information" og derefter; "§ om frøstruplejren").


 
*2000:

- og herefter er der afholdt Fede Dage i Thy og Thylejr Festival, hvor lokale og især unge mennesker har nydt at se nye bands blive født med blandt andre L.O.C., Baby Woodrose, Red Warzwawa, og Bliv Glad.

I anledning af lejrens 30 års fødselsdag den 4. juli 2000 kom Amsterdam Balloon Company fra kollektivet Ruigoord på besøg og optrådte med gøgl, musik og gode wibes, og der blev givet plads til en internationalt kendt trance-festival "Middle Earth."


 
* 2009:

Den første erindringsbog Mit Liv i Thylejren 1975 - 1984 om livet i lejren i gamle dage, dvs. i forrige århundrede, skrevet af en tiligere beboer, Michael Perlmutter, så dagens lys.


Thisted Museum fik i dette år af Kulturarvs-styrelsen 200.000 kr. til en nærmere undersøgelse af hvor vidt og med hvilken indvirkning Thylejren har skabt ændringer og fået indflydelse på befolkningen og livet i Han herred, Hannæs, Thy og omegn, dvs. hvordan Thylejren har påvirket lokalsamfundet.


 
* 2010:

40 års fødselsdagen fejres i 2 dage og nætter - før og efter - men især den 4. juli.

Her er et uddrag fra Thylejrens hjemmeside:

Vi kan allerede nu love, at der bliver musik for store og små, der bliver gøgl, dans, taler, dukketeater, trommedans m.m.m. - og gensyn med venner og dem vi har savnet.

Der bliver en stor scene lørdag og søndag kl. 12.00 indtil 00.00.

En semi-akustisk scene ved Aben: hver dag/nat indtil 01.30.

En gøgler og troubadourernes scene i teltet: fra 01.00 og natten frem.

Alle kunstnere optræder gratis - og der vil være mange frivillige der gør denne fødselsdag til to særlige dage.

Det er et non profit - con amore event - og vi glæder os at se DIG!


I dette år skabte Thisted Museum en smuk og velbesøgt udstilling: "40 år med Thylejren".


 
* 2011:

Mange nye er kommet til, enkelte gamle er flyttet tilbage, andre er flyttet videre, således at der nu er omkring 70 fastboende, en masse dejlige unger og en del gæster.

På Hannæs og Han herred skinner solen mere end andre steder, så her anno 2011 lever Thylejren og drømmen om Det Ny Samfund videre i bedste velgående.


 
*2012:

Der er nu midlertidigt indflytnings stop indtil videre.


Jeg vil gerne viderebringe denne positive historie jeg hørte fra en tidligere taxichauffør jeg tilfældigt fik en hyggelig sludder med i Østerild forleden:

Han havde engang fået en tur til lejren og da de kom frem sagde kunden at han ingen penge havde men ville betale senere.

Det turde han ikke og kunden lånte penge til at betale. Da han senere snakkede med en kollega og omtalte episoden, fortalte kollegaen at han havde givet kredit og skrevet mange ture, og at der aldrig var problemer med at få de penge folk fra lejren skyldte ham, så han var aldrig bange for at give kredit.

Respekt.

(c:


Thylejren er medlem af LØS Landsforeningen Økologiske Samfund i Danmark.


 
Litteratur

***********
 

 
* 1971:

Claus Clausen,

"Frøstrup Sommeren 1970."

Husets Bogcafé.


 
***

 
* 2009:

Michael Perlmutter,

"Mit Liv i Thylejren 1975 - 1984."

1. udgave.

Jordhulens Forlag & Skriveforlaget.
 




* 2010:

Michael Perlmutter,

"Mit Liv i Thylejren 1975 - 1984."

2. udgave.

Jordhulens Forlag & Skriveforlaget.

 


***

* 2010:

Mie Buus, Peter Øvig Knudsen, Orla Poulsen,

Flemming Skipper & Svend Sørensen,

"Thylejren".

Museet for Thy og Vester Han herred & Forlaget Knakken.


 
***
 
 

 
 
*2011:

Michael Perlmutter,

"Mit Liv i Thylejren 1975 - 1984."

3. udgave.

Jordhulens Forlag & Skriveforlaget.

Se mere længere nede og på undersiden MIT LIV I THYLEJREN


 
***

 
* 2011:

Peter Øvig Knudsen,

"Hippie 1"

Gyldendal.


 
***

 
* 2012:

Peter Øvig Knudsen,

"Hippie 2"

Gyldendal.


 
Citat fra bogen "THYLEJREN" fra 2010 - vedr. 1970-lejren:

Læserbrev i Thisted Dagblad, 9. september 1970.

"Blot dette for at minde om, at rygter altid bør tages med brød og salt til.

Min mand og jeg har efterhånden fra mange sider erfaret, at rygtet går, at vi skulle have en langhåret, hashrygende søn, der opholdt sig i Frøstrup-lejren, og på det sidste skulle der vist osse være kommet en datter til, som min mand selv havde måttet hente hjem.

Faktum er: Vi har to døtre og to svigersønner. De er alle fire korthårede. (Pigerne har dog tidligere været langhårede). Os bekendt har de aldrig røget hash, og en ting er i hvert fald stensikkert; Ingen af dem har så meget som sat deres ben i Frøstrup-lejren.

Derimod har vores p.t. langhårede hanpuddelhund været med min mand derude (den tilhører det hemmelige politi) men den ryger overhovedet ikke!"

Minna Bodenhoff.
 


 
 
Hendes mand er Jørgen Bodenhoff, den 56-årige politimester i Thisted, der har haft sit at se til på det seneste og stået i spidsen for de to nævnte aktioner med fuldt udrustede politistyrker - i Hjardemål endog med helikopter.

Selv er den altid ulasteligt klædte politimester kun iklædt butterfly.

Før den store razzia i Thylejren er han udsat for et stort pres fra omverdenen for at foretage sig noget. Hele sommeren har politiet fået henvendelser om den åbenlyse hashhandel i Lejren, og det kulminerer 25. august da Jyllands-Posten i en leder beskylder politiet og i særdeleshed politimesteren for at se bort fra, hvad lovgivningsmagt, justitsministerium, rigsadvokat og højesteret har fastsat af regler over for forhandling "på dette snuskede marked."

Der er, hvad der beskrives som mangel på geografisk lighed i den retslige forfølgelse af forhandlere.

Salget af hash og andre stoffer foregår åbenlyst.

Ekstra Bladet: "En kendsgerning er det, at man har kunnet købe sig "Rød Libanon" og "Sort Afghanistan" som andre køber rød og blå cirkel-kaffe i Brugsen".


 
Overview of the history of Thylejren in years:


Thy Lejren also called Froestrup Camp has its origins on 4. July 1970 with the first hippie summer camp and music festival*) in Denmark.

Some people in the association behind the festival, The New Society - had unsuccessfully searched for - and at the last moment in early spring with the help of a former Spain Volunteer Leo Kari, found a piece of land in Thy between Froestrup and Oesterild to hold a festival, which was inspired both by the Isle of Wight festival in England and the Woodstock festival in 1969 in New York State, USA.

After the first festival held DNS in the following years, summer camps where some members have stuck, and slowly it became in subsequent years a place of permanent residents who wanted to return to nature and live primitively - until the mid-eighties, even without electricity and running water, and as you can see both in the video above and below, much has happened since then.

you can see below, much has happened since then.

Thylejren are owned by the association The New Society organized by the members every year on August 21. at 1 pm as supreme authority, meaning that there is not a board or a president.

The effort is that decisions are taken by consensus, but there is also a vote.

Thylejren has given a place and has attracted different types like abstainers, academics, acid heads, activists, alcoholics, artists, assholes, beer drinkers, beggars, bitches, boy butts, brilliant, children, chumps, crooked, dreamers, ecologists, exhibitionists, extremist, farmers, fast talking agents, fathers, fishermen, foghorn, frank, fraudster, friends, gays, Germans, girls, hermits, hippies, holy, honest, honor loved ones, horse women, ignorant, indecent, independent, insurgents, intellectual, intelligent, lawyers, lesbian, loafers lovers, loving, lunatics, macro-biotic's, misfits, mothers, musicians, normal, nudists, ordinary people, party animals, peasants, peat rolls, performers, pixies, pocket philosophers, pricks, priests, profiteers, pushers, pussies, red heads, revolutionaries, road knights, shrewd, spiritual, stupid, the homeless, servants, shamans, shoppers, silent, smokers, unfortunate, vagabonds, vegetarians, workers, workmen - and many others.

(A sense of humor - here's a benefit)

*)Many participants from 1970 protest today to the first camp misnomer has been called a festival, because they believe that the first camp was so much more than what you understand by a commercial festival today.

They were academics, hippies, freaks and others who saw themselves as participants in a new social experiment! (2012)


Thylejren is a social experiment that July 4. 2012 entered its 43rd year.
 


 
 
* 1968:

Formation of Association of The New Society in Copenhagen.
 


* 1970:

Purchase of 40 - 47 acres*) in Han District, between Froestrup and Oesterild.

Thylejren are also called Froestrup camp after the name of the nearest village, Froestrup!


In 1970, escalated the association's activities in a large-scale summer festival that not only lasted 3 days, as it is common for festivals, but the entire 10 weeks. The goal was to explore alternative ways of being together in order to find new models of society.**)

The first festival had 3,000 participants***) and thousands of visitors and curious to visit over the summer.


"In the summer of 1970the association The New Society bought a field in Thy in Jutland. Here they built a camp where they would try to live in a new way. One way in which they decided moreover their own lives, and where it was common about things."

I'm on a flying visit to bygone days. Back to the days with "chickenknitting", NATO, EEC and consumption celebration drew headlines, and micro-macro food was served in the collective. Since hippies, activists and hippies were the flower of Denmark's youth, and Armstrong had the moon under his feet. Squatters stormed Sofiegaarden, Redstockings drop the bra, proclaimed equality and retorted on the square.

Where "suburb" and "free city" got a place in the dictionary and indignation was great.

(By Margit Birgitte Lumholtz)

*) There is considerable disagreement about how many acres Thylejrens soil consists of!

**) See detailed description of the 1970 camp by Sune Riishede in the bottom of this page.

***) There is also considerable disagreement about how many participants and guests were in 70-camp, which circulates as large numbers as 25,000 participants and 100,000 visitors. Both figures are in my opinion grossly exaggerated.


 
The occupation of Hjardemaal Church is a very small part of the Thylejren story of 1970. Its remembered as a historical episode, as usual, knocked high up in the press when there was/is trouble - but hardly had any significance in the subsequent 42 years Thylejren existed.


Here's some of what was written at that time:

As activists from the hippie camp in Froestrup - Thy-camp - overnight to 31 August 1970 occupied Hjardemaal Church, was a border exceeded that got the last remnant of sympathy for the alternative experiment in the "new" community to disappear from many of Thy and He Shire.

As described in Thisted Times: "The 15 young activists' occupation of Hjardemaal Church did the beautiful high-altitude ashlar to the scene of events that probably occurred in a Danish church since the Middle Ages (..) The local population clear and violent reaction triggered a police operation with an array of 75 policemen who received the dual task of getting activists out of the church and to do so without harm they suffered.


"It was an event that echoed:

Obsessed church raided by police (Berlingske Tidende). Froestrup camp: We are afraid furious thyboer (BT). Thy: Why we had not itself fix them? (BT). Thy retaliated and razed macrobiotic store in Froestrup (BT). Lynch Atmosphere in Thy - Froestrup camp is required closed (West Coast). Froestrup camp may have police protection (Thisted Dagblad). Local went into battle Hjardemaal Church (Christian Newspaper).

On the night of August 31. occupied 15 young activists, who all lived in the camp, but otherwise had nothing with the New Society to do, Hjardemaal church. Church door was bolted and the windows boarded with table paper, and from the tower windows flickered a quantity of banners in different colors. At the church door was erected a notice of intended action, which was such »Hjardemaal Church has been put to use for other purposes than the ordinary, and the congregation must do without the usual service of the church.The form chosen is not accidental. The church has been strongly entrenched and will not be repossessed without strong external violence. Experience has taught us that attempts to repair the damage headless bourgeois policy in Denmark has caused repeatedly been refuted by direct violence from society's official activists, police. This corps dangers rather hard in an attempt to curb a radical alternative political development, a development which include will lead to its abolition. The operation aimed to demonstrate the extent to which state power is based on false authority and traditionally accepted and obeyed "by the politically alienated inhabitants in Denmark.

"In the afternoon on 31 august gathering there, as rumors spread about the occupation, during the short time between 50 and 100 people outside the church in order to chase the activists out. It was in particular. a met several fishermen from Hanstholm up, ready to go into action. Contemporary newspapers depicted the course of action, both while it took place and during the trial in Thisted in April 1971.

How it ended is clear from the press coverage.

Photographer Tage Jensen was present when the young Copenhagen activists were confronted with the Thy inhabitants.


Great commune September to November.


 
* 1970 - 1983:

Summer camp every year in June/July/August.


 
* 1974:

5-10 people winters very primitive.

(Martin Ganderup says there were 24 who lived there over the winter)!!


 
* 1975 - 76:

7-14 people winters - are still quite primitive.


 
* 1976 - 77:

Approximately 20 full-year residents.


The Survival Community Of Northern Lights are formed.


 
* 1977:

Talk of the association for and against residents.

The State believes that the buildings are illegal and therefore brings a case before the District Court in Thisted according to urban and rural zoning law.


 
*1978:

Approximately 50 residents.

A person is diagnosed with jaundice - Thylejren made by the district medical officer in quarantine for 4 weeks, ie. that nobody had to leave the camp.

8 houses condemned to demolition April 1., 10 new ones are built the same summer.

Theatre at Hjardemaal Dune Hotel.


 
*1979:

About 80 residents.

Since then, the population stood at around 100 incl. children.

The annual general meeting is held in The Blue House in Christiania, Copenhagen.

The residents of the camp coup the Copenhagen group, ie. to the old treasurer of Copenhagen is fired and a new one from the camp will be selected and that the association's headquarters is moved from Copenhagen to the adress of the camp: Gammel Aalborgvej 16, 7741 Froestrup. Phone: + 45 9799 1314

Upcoming summer camps organized then by the residents, and not far away in Copenhagen.

First Nordic Ting Meeting that are born of Nordic Sam Aktion.

Most of the buildings until 1978, condemned to demolition. Fines of DKK 200 is inserted into a blocked bank account because the residents never accept the ruling.


 
*1979 - 1983:

Psychotherapy Spiritual Festival.

First entertainer festival.

Bhagwan-people.

Utamaduni.

Flowering and spiritual summer camps.

Punk festival.


 
*1980:

The Royal Library buys photographs of all houses.

High turnover and disposing of the first generation "Northern Lights."


 
*1982:

The first and only poster from the "Survival Commune of Northern Lights" in A1 format produced and printed in 1.000 copies in Thisted.

Idea, planning, photo, layout and payments (1.077 euro) from my own pocket; Michael Perlmutter.

Sold for 3½ euro each and sold out long ago.

Drawing: Janni Kroejer Svendsen.


 
*1983 - 1986:

No music festivals.

Few summer guests.

Performers will start their own festival at Hesbjerg.

Gay Liberation Front held their meeting on Anholt, instead of in the camp because of threats against the feminine men, with or without a loose wrist, makeup or women's wear.


 
*Since 1986:

No organized summer camp.

The camp is changing more and more character to be a village.

There are school-age children.

Many houses are more established, power and water hospitalized in many homes, now there are new modern times in the camp.

About 70 residents with many children.

100 to 200 summer guests.



Thylejren legalized in 1995 by the Social Democrat Svend Auken, Ministry of Environment.

There is a functioning organic purchasing the grocery store "Bixen" a café and a tavern.

Children go to school, some now left school.

The first children become adults.

New children are born.

The first grandparents.

The first death.

Is emerging interest in - especially from the Danish cities will settle in the country - attracted by the free life.

The houses are of better and better quality.
 


*1995:

Act No. 410 of 14.06.1995 (Applicable) Act on the Use of Froestrup camp. We Margrethe the second, by the grace of God, Queen of Denmark, hereby proclaim: The Parliament has passed and We granted Our Royal Assent to the following Act: Bla bla bla bla!

Given at Christiansborg Castle, June 14. 1995, under Our Royal Hand and Seal, Margaret R. / Svend Auken.

Full text available at theThy camp website: www.123hjemmeside.dk/thylejren subpage: "Information" and then on: § about Frøstruplejren."
 
 


 
* 2000:

- And then is held Fat Days of Thy and Thylejr Festival, where local and especially young people have enjoyed seeing new bands to be born with, among others L.O.C., Baby Woodrose, Red Warzwawa and Be Glad.

To mark the camp's 30th birthday on July 4. 2000, The Amsterdam Balloon Company from the commune Ruigoord visited and performed with entertainment, music and good wibes, and the camp gave place to an internationally known trance-festival Middle Earth.
 


* 2009:

The first memoir My Life in Thylejren 1975 - 1984 about life in the camp "in the old days", ie. in the last century, written by a earlier occupant, Michael Perlmutter, was born.

Thisted Museum received this year by the Heritage Board of DKK 200,000 to a closer examination of how far and with what impact Thylejren have made changes and had an impact on people and life in Han district, Hannaes, Thy and environs, ie. how Thylejren has affected the community.
 


* 2010:

The 40 years birthday is celebrated for 2 days and nights - before and after - but especially the July 4.

Here is an excerpt from Thylejren website:

"We can already promise that there will be music for large and small, there will be entertainment, dancing, talking, drumming, dance, and much more reunion with friends and those we have missed.

There is a large stage on Saturday and Sunday 12pm until 00.00.

A semi-acoustic scene by The Monkey: everyday /night until 1.30 am

An entertainer and troubadour scene in the tent: from 01:00 am and the night ahead.

All artists perform free - and there will be many volunteers who make this birthday to two special days.

It is a non profit - con amore event - and we are happy to see YOU!"

In this year created Thisted Museum, a beautiful and well-attended exhibition, 40 years of Thylejren.
 


 
* 2011:

Many others have appeared, some old have moved back, others have moved on, so that there are now about 70 residents, a lot of wonderful kids and some guests.

At Hannaes and the district, sun shines more than elsewhere, so here anno 2011 Thylejren lives and the dream of "The New Society" going strong.
 


*2012:
 
 
 


 
Literature
 

 


* 1971:

Claus Clausen,

"Froestrup Summer Of 1970."

House Book Café.
 


***
 

* 2009:

Michael Perlmutter,

"My Life in Thylejren 1975 - 1984."

First edition.

Earthcave Publishers & Skriveforlaget

 


* 2010:

Michael Perlmutter,

"My Life in Thylejren 1975 - 1984."

Second edition.

Earthcave Publishers & Skriveforlaget




**

 
* 2011:

Mie Buus, Peter Oevig Knudsen, Orla Poulsen,

Flemming Skipper & Svend Soerensen,

"Thylejren."

Museum of Thy and North Han herred & Publishing Knak.
 


***
 

 
*2011:

Michael Perlmutter,

"My Life in Thylejren 1975 - 1984."

3. edition.

Earthcave Publishers & Skriveforlaget
 


***
 

*2011:

Peter Oevig Knudsen,

"Hippie 1"

Gyldendal.
 


***
 

*2012:

Peter Oevig Knudsen,

"Hippie 2"

Gyldendal.


Quote from the book "THYLEJREN" from 2010 - on 1970-camp:

Letter to the editor in Thisted Dagblad, September 9. 1970.

"Just this to remind you that the rumors should always be taken with bread and salt.

My husband and I have from many sides learned that the rumor goes that we should have a long-haired, pot-smoking son who stayed in Froestrup camp, and the last was to be shown, too, have got a daughter that my husband even had to get home.

The fact is: We have two daughters and two sons in law. They are all four short-haired. (The girls, however, previously been long-haired). Our knowledge they have never smoked marijuana, and one thing is certainly stone securely; None of them have so much as set foot in Froestrup camp.

In contrast, our P.T. long-haired poodle helped my husband out there (it belongs to the secret police), but he smoke not at all!

Minna Bodenhoff.
 


Her husband is Joergen Bodenhoff, the 56-year-old police chief in Thisted, who has had her to look to the past and headed for the two operations with fully-equipped policeforces - in Hjardemål even by helicopter. While he is alway simpeccably dressed in policeman wearing bow tie.

Before the big foray into Thylejren he is under severe pressure from the outside world to intervene. Throughout the summer,police have been contacted about the blatant marijuana trade in the camp,and it culminates 25th August when Jyllands Posten in an editorial accusing the police and especially the police chief for ignoringwhat the legislature, Justice Department, Attorney General and the Supreme Court has set of rules for negotiation "In this sleazy market."

There is what is described as a lack of geographical equity in the judicial persecution of dealers.

The sale of marijuana and other drugs is obvious.
Ekstra Bladet: "A fact is that one has been able to buy "Red Lebanese" and "Black Afghanistan" as others buy red and blue "Circle"-coffee in the supermarket." ...




CITATER FRA MIN BOG:

MIT LIV I THYLEJREN 1975 - 1984.




QUOTES FROM MY BOOK:

MY LIFE IN THYLEJREN 1975 - 1984.




Fra en rundspørge i Lejren om hvad der var vigtigt for beboerne i "Overlevelseskollektivet Nordlyset" i 1977 i forhold til samfundet udenfor!
 


RETTEN TIL:

* At leve i omgivelser hvor det er muligt at nå en balance mellem inde og ude.

* At bygge eget hus frem for at bo i hus bygget af andre.

* At leve et sted hvor gadelys ikke blænder for stjernerne.

* Ikke at blive tvunget ind i psykiatriske klinikker eller andre hospitaler så længe der er alternativer.

* At gå rundt i det modsatte køns tøj uden at blive latterliggjort.

* Ikke at få frastjålet sine tanker.

* At føde børn på et psykisk og fysisk rent sted.

* At være lige så klog som man er.

* At leve eller dø så længe det ikke er på andres bekostning.

* At indånde ren luft og spise sund mad.

* At stille dumme spørgsmål.

* At elske hvem som helst hvor som helst.

* At gå med eller uden det tøj man har lyst til.

* At opføre sig skørt uden at være det.

* At være skør.

* At finde balancen mellem at elske sig selv og andre.

* At leve i omgivelser hvor man ikke er tvunget til at tro på ejendomsret.

* At leve på en måde, hvor der ikke er nogen modsætning mellem følelsen af at være en del af Jorden, og praksis som smadrer den.

* At være individuel uden at være alene.

* At danse uden musik.

* At bo og arbejde på landet.

* At specialisere sig så lidt som muligt.

* At tænke med hjertet.

* At være fri for kommercielle reklamer og motorstøj i naturen.


 
From a survey in the camp about what was important to the residents in "The Survival Commune of Northern Lights" in 1977 compared to the surrounding society!


THE RIGHT:

* To live in environments where it is possible to achieve a balance between inside and outside.

* To build your own house rather than live in a house built by others.

* To live in a place where street lights do not dazzle of the stars.

* Not to be forced into psychiatric clinics or other hospitals as long as there are alternatives.

* To walk around in the opposite sex clothes without being ridiculed.

* Not to have stolen his ideas.

* To Feed children in a psychologically and physically clean place.

* To be as wise as you are.

* To live or die as long as it is not at the expense of others.

* To breathe clean air and eat healthy food.

* To ask stupid questions.

* To love anyone, anywhere.

* To go with or without the clothes you want to.

* To act crazy without it.

* Being crazy.

* To find the balance between loving oneself and others.

* To live in an environment where they are not forced to believe in property rights.

* To livein a way where there is no contradiction between the feeling of being part of the Earth, and practice which destroys it.

* To be individual without being alone.

* To dance without music.

* To live and work in the countryside.

* To specialize as little as possible.

* To think with the heart.

* To be free of commercial advertising and engine noise in nature.


1977.
 

VI ØNSKER AT BYGGE VORE EGNE BOLIGER

* For at sikre individets udviklings- og trivsels muligheder gennem hele livsløbet.

* For at få et naturligt forhold til de jordiske ting.

* For at sikre den enkeltes indentitet.

* For at kunne blive lykkelige på en naturlig måde.

* For at undgå arbejdsløshedens absurditet.

* For at give en model på landsbysamfundet som fremtidens kulturelle og politiske enhed.


1977.
 

WE WANT TO BUILD OUR OWN HOMES

* To ensure the individual's development and wellbeing opportunities throughout their life course.

* To get a natural relationship to the earthly things.

* To ensure the individual's identity.

* To be happy in a natural way.

* To avoid unemployment absurdity.

* To provide a model of village society in the future cultural and political unity.
 


Uddrag af 1977 redegørelse til Viborg Amt og planstyrelsen i forbindelse med den forestående retssag mod lejren.
Forfatter ukendt!

"I aften er det Fuldmåne og vi kan se vores landsby klart. Den ligger stille og fredeligt i det skarpe magiske lys. Små huse, huler og grupper af vogne med alle mulige vækster og mærkelige former.

De små dårligt indhegnede haver ser ud som om de er smidt tilfældigt ud på området.

Køer, heste og får græsser fredeligt i månens skin og en hund gør et eller andet sted.

Omkring husene vrimler det med dyr, selvom de fleste er inde i nu. Hønsene sover, men om morgenen ekkoer luften af hanernes galen.

Her i Gøgleren, hvor vi sidder, er der i øjeblikket 7 levende væsener til stede, 3 katte og 3 personer, ja og en lille dreng på 6 uger der sover fredeligt. Han kaldes Blåbær indtil videre. Lysene er svage, men vi kan let se at skrive, vi har ingen elektrisk lys, fordi vi ikke ønsker det.*)

Vi har ingen gadelygter, fordi gaderne kun er svage spor og stier, som vi let kan finde i mørke. Vi kender stedet som en mand kender sit hjem. Det er faktisk vores hjem. For nogle af os det første, vi har haft.

Huset vi sidder i, er bygget af en rigtig gøgler, deraf navnet. Det er lille og vistnok egentligt ottekantet.

Men der er ingen tegninger eller matrikelkort, så det er svært at sige, hvordan det egentlig er konstrueret.

Som det vil være planstyrelsen bekendt, er det ulovligt og dømt til nedrivning, ligesom de øvrige bosteder på vores jord. Hobbitten, for eksempel.

I et hul i jorden boede der en Thybo, det var ikke et væmmeligt snavset vådet hul fyldt med orme og der lugtede ikke muggent, men det var heller ikke et nøgent tørt sandet hul uden noget man kunne sidde på, det var et Thybo hul for en af landsbyens beboere, og det betyder hygge.

Karakteristisk for vore små ulovlige hjem er freden og hyggen.

Og det er da heller ikke tilfældigt, at netop Dannebrog vajer over landsbyen og præger vort bomærke. Det vi kæmper og ærligt vil for os og vores børn, er nemlig både meget gammelt og meget nyt.

Dette flag er vores drømmes tolk, det er både land og folk. Lad det hvide kors forkynde for hver fremmed havn og red, om end hele verden strides, jeg er Danmark, jeg er fred.

Og over Dannebrog hvælver regnbuen sig som symbol på mangfoldighed og indbyrdes sammenhæng. Den regnbue som Gud satte til tegn på, at der aldrig mere skal komme en syndflod og udrydde menneskeslægten. Tegnet på fred mellem Gud og mennesker, men også den bue der er broen til gudernes hjem.

For os er gudernes hjem et sted, hvor mennesker er frie til at være forskellige.

Vi ønsker ikke blot ret til at tænke og tale forskelligt, vi ønsker osse ret til at leve forskelligt. Derfor vil vi også så gerne have de nødvendige dispensationer, så vi kan leve og arbejde i fred.

For os i landsbyen Nordlyset, er freden helt nødvendig, men den er osse nødvendig for alle andre menneskerpå Jorden.

Vi kan ikke være tjent med at leve under truslen om politi og bulldozere, lige så lidt som resten af menneskeheden kan være tjent med, at leve under truslen om total udslettelse. Ikke desto mindre må alle ærlige mennesker i dag erkende, at denne trussel er blevet til et grundvilkår for os alle.

Og vi i Nordlyset lever under dobbelt trussel fordi hele vores livsform er dømt ulovlig.

Den vesteuropæiske civilisation og den hvide races kultur er historien om konsekvent undertrykkelse.

Folkeslag på folkeslag er blevet eksproprieret, destrueret og ødelagt fordi deres livsform var anderledes eller primitiv, som man kalder det.

Denne nedslagtning foregår den dag i dag, og alle ved det.

Ligesom disse folk behandles som forbrydere efter love som de ikke selv har lavet, således består vores forbrydelser i at vi afviser det højteknologiske bureaukratiske og gennemkontrollerede vækstsamfund. Det er det som har ført til den nuværende situation, hvor en tredjedel af Jordens befolkning sulter, medens sindssyge politikere og generaler fyrer et uanet antal millioner af i sekundet, til mere og mere destruktive våben.

Dette kan VI ikke længere se på og deltage i.

Sådan som vi ser det, har arten menneske udviklet sig til en kræftsvulst der truer med at ødelægge Jorden, og tiden er ved at være knap.

Aldrig i historien har der været så hårdt brug for sociale eksperimenter for at finde nye veje.

Derfor anmoder vi om status som forsøgslandsby eller reservat efter samme retningslinier som i Fagre Nye Verden.

Dette var et stort indhegnet naturområde som turisterne strømmede til fra den såkaldt civiliserede verden, for at se hvordan mennesker levede før.

De mennesker der levede i dette reservat, er udtryk for den historiske kendsgerning, at der har været, er, og fortsat vil være mennesker, der siger nej til den eksisterende livsform, og insisterer på at føde deres børn selv, bygge deres huse selv, lave deres ild og deres mad selv, producere deres energi selv. Kort og godt: Klare sig selv på deres egne præmisser i pagt med den natur som er alle levende væseners ultimative livsbetingelse.

I den forbindelse skal ingen i Danmark være i tvivl om, at vi her i Overlevelseskollektivet Nordlyset, har tænkt os at overleve, og at vi derfor vil forhandle om alt, undtagen dette, retten til at vælge vores egen livsform og kultur.

Den moral, etik og livsholdning som det eksisterende samfund stiller til skue, er uudholdelig at leve med, og vi foretrækker at skabe noget nyt eller at dø under forsøget.

Lad så turister strømme til i tusindvis, hvilket de faktisk allerede gør, lad dem fredeligt vandre rundt og betragte de underlige mennesker i sommerens sol og forundret spørge: Fryser I ikke om vinteren?

Lad skoler og læreanstalter studere os og skrive rapporter og opgaver, men lad os være fri for krigen om vore hjem for den kærligheds skyld som er vort og alle menneskers eneste håb:Lad os dog leve i fred."

*) Nu i 2012 er der indlagt el og vand i de fleste huse men der er stadig intet lys på veje og stier
.


Extract from 1977 report to Viborg County level and the Agency in connection with the pending lawsuit against the camp. Author unknown!

Tonight is full Moon and we can see our village clearly.

It lies quietly and peacefully in the bright magic moonlight.

Small houses, caves and grouped wagons with all possible growths and strange forms.

The small poorly fenced gardens look as if they are thrown at random out of the area.

Cows, horses and sheep graze peacefully in the lunar rocks and a dog barks now and then somewhere.

Around the houses teeming with animals, though most are inside now.

The hens are asleep but in the morning echoes the cock-crowing.

Here in The Entertainer where we sit, there are currently 7 alive beings present, 3 cats and 3 people, yes and a little boy of 6 weeks sleeping peacefully. He is called Blueberries so far.

The lights are weak, but we can easily see to write, we have no electric light because we do not want it.*)

We have no street lights because the streets are only weak tracks and paths that we can easily find in the dark.

We know the place as a man knows his home.

It is indeed our home. For some the first they've had.

The house we're sitting in is built by a real showman, hence the name. It is small and probably actually octagonal. But there are no drawings or cadastral maps, so it's hard to say how it really is designed as will be level agency familiar, it's illegal and doomed to demolition, like the other homes on our soil. The Hobbit, for instance.

In a hole in the ground there lived a Thybo, it was not a nasty dirty wet hole, filled with worms and did not smell fishy, but it was also not a dry bare sandy hole with nothing to sit on, it was a Thybo hole for one of the villagers, and that means comfort.

Characteristic of small illegal home is peace and friendship.

And it is no coincidence that just Dannebrog waves the village and characterize our logo. What we are struggling and honest will for us and our children, namely both very old and very new.

This flag is our dream interpreter, it is both rural and people. Let the white cross preach, for each foreign port and ed, although the whole world disagree, I'm Denmark, I'm peace. And of Dannebrog bulging rainbow as a symbol the diversity and interdependence. The rainbow which God set to indicate that there never must be a deluge and destroy mankind. The sign of peace between God and humans, but also the arc is the bridge to the home of the gods.

For us, the gods' home a place where people are free to be different.

We want not only the right to think and speak differently, we also want the right to live differently. Therefore, we will too so like to have the necessary waivers so we can live and work in peace.

For us in the village of Aurora Borealis, peace completely necessary, but it is too necessary for all people on Earth.

We can not be served by living under the threat of police and bulldozers, just as the rest of humanity can be served by living under the threat of total annihilation.

Nevertheless, all honest people today recognize that this threat has become a basic condition for us all.

And we in The Northern Lights (Aurora Borealis) are living under the double threat because our whole life is condemned.

The Western European civilization and the white race's culture is history of consistent oppression.

Nations of peoples have been expropriated and destroyed because their life was different, or primitive, as you call it.

This slaughter is still goin on, and everyone knows it.

Just as these people are treated as criminals by laws they have not done so, our crimes that we reject the high-tech red tape and through controlled growth community.

That is what has led to the current situation where a third of Earth's population starves while insanity politicians and generals, firing a vast number of millions of every second, to more and more destructive weapons.

This we can no longer watch and participate in.

As we see it, human nature evolved into a cancer that threatens to destroy Earth, and the time is getting scarce. Never in history has there been so hard use of social experiments to find new paths.

Therefore we request the status of a village or attempt sanctuary in the same manner as in Brave New World.

This was a big fenced natural area as tourists flocked to from the so-called civilized world, to see how people lived before.

The people who lived in this sanctuary, is the expression of historical fact that there has been, is and will continue to be people who say no to the existing way of life, and insist on feeding their children themselves, build their houses themselves, make their fire and their food themselves, producing their energy itself. Short and sweet: Bright themselves on their own premises in harmony with the nature which is all living beings ultimate condition of life.

In this context, nobody in Denmark would be in doubt that we here in The Survival Community of Northern Lights, are going to survive, and therefore we will negotiate everything except this, the right to to choose our own lifestyle and culture.

The morals, ethics and attitude to life as the existing community made clear, is unbearable to live with, and we prefer to create something new or die trying.

Then let the tourists flows to the thousands, which they actually already do, let them peacefully walking around and consider the weird people in the summer sun and puzzled ask: Dont you freeze in the winter?

Let schools and colleges studying us and write reports and assignments, but let us be free of war for our homes for love's sake which is and all our people's only hope: Let us live in peace...

*) Now in 2012 there is included electricity and water in most houses, but there is still no light on roads and trails.




Updated November 27. 2012.


Excuse me for mistakes in the english translation, I'm not that good! (o:§
 

********************************************
 

Thylejren 1970 - 2010


Museet for Thy og Vester Hanherred

Mie Buus og Svend Sørensen

The Museum of Thy and North Hanherred

Mie Buus and Svend Sorensen


Den 4. juli 1970 kom en flok hippier fra København med særtog til Thisted. Målet var en sommerfestival i Thy, som var inspireret af Woodstock-festivalen, der fandt sted i USA året før. Det blev starten til Thylejren – eller som den også blev kaldt: Frøstruplejren.

På museet i Thisted markerede vi 40-året for begivenheden med en udstilling, der kunne ses fra 2. juli og frem til 24. oktober 2010. Ved hjælp af fotos, videooptagelser og genstande gav udstillingen et billede af udviklingen fra 1970 og til i dag.
 


 
Thy Camp 1970 - 2010

The fourth July 1970 got a bunch of hippies from Copenhagen with special train to Thisted. The goal was a summer festival in Thy which was inspired by Woodstock festival that took place in the U.S. last year. It was the start of Thylejren - or as it was also called: Frøstrup camp.

At the museum in Thisted, we marked the 40-year event with an exhibition that could be seen from the second July until the 24th October 2010. Using photos, videos and objects, the exhibition gave a picture of the evolution from 1970 to today.


Sidst i 70’erne og først i 80’erne blev der afholdt flere store sommerlejre. Men midt i 1980’erne forandrede Thylejren sig. De organiserede sommerlejre hørte op, og Thylejren forandrede sig i retning af et landsbysamfund med ca. 70 fastboende.

I 1989 vedtog kommunalbestyrelsen i Hanstholm at lukke for udbetaling af bistandshjælp til personer i Thylejren. Beslutningen blev dog kendt ulovlig af Socialministeriet. Men debatten om lejren førte til, at Folketinget i 1995 vedtog en særlov, der sikrer Thylejren lovlig status.

I dag lever Thylejren stort set fredeligt sammen med sine omgivelser, og man hører sjældent krav om lukning af Thylejren. Den eneste anstødssten, der er tilbage, er salg af hash. Denne aktivitet har stor bevågenhed i politiet og den lokale presse.


In the late'70s and early '80s were organized several large summer camps. But the mid-1980s changed Thylejren themselves. They organized summer camps ceased, and Thylejren changed in the direction of a village with approx. 70 residents.

In 1989, the municipal council of Hanstholm to close for the payment of welfare benefits to persons in Thylejren. The decision was however known illegal Ministry of Social Affairs. But the debate about the campled to parliament in 1995 adopted a special law that ensures Thylejren legal status.

Today,Thylejren largely peacefully with his surroundings, and you rarely hear calling for the closure of Thylejren. The only stumbling block that remains is the sale of marijuana. This activity has attracted considerable attention in the police and the local press.


Thylejren startede som et socialt eksperiment og drømmen om et andet samfund. Gennem årene har lejren givet plads til forskellige eksperimenter af social og kulturel karakter art. Personer i Thylejren var blandt de første økologer i Thy, og den fik en vindmølle. Ingen tvivl om at Thylejren har påvirket Thy – og omvendt.

Udstillingen er lavet i et tæt samarbejde med Lokalhistorisk Arkiv for Thisted Kommune, og Thylejren har udlånt genstande.

Kunstneren Pia Skogberg har udsmykket hele rummet.


Thylejren started as a social experiment and the dream of another society. Through the years the camp has given room for different experiments of social and cultural nature. People in Thylejren was among the first ecologists in Thy, and it received a windmill. No doubt that Thylejren influenced Thy - and vice versa. The exhibition is made in close collaboration with the Local History Archive of Thisted and Thylejren has loaned objects.

The artist Pia Skogberg has decorated the entire room.

Baggrunden for udstillingen er en undersøgelse som Museet for Thy og Vester Han herred påbegyndte i 2009 med støtte fra Kulturarvsstyrelsen. Hovedkraften bag undersøgelsen er etnograf Mie Buus, som i to perioder á tre uger har boet i lejren.

Undersøgelsesrapporten har fået titlen Thylejren - myte, erfaring og påvirkning.


The background of the exhibition is a study that the Museum of Thy and North Hanherred began in 2009 with support from the Heritage Agency. The main force behind the study is the ethnographer Mie Buus, which for two periods of three weeks has lived in the camp. The study report is titled Thylejren - myth, experience and influence
 


Thy Lejren kom på museum


 
Film om Thy Lejren:



 
***

 
Thylejren - Den nye livsform

Reportage fra månedsmagasinet NB,

skrevet af Sune Riishede. 10/7 1970.

Lørdag den 4. juli gik Venus ind i Løvens tegn. Blev det ikke bemærket andre steder i kongeriget, så var i hvert fald stjernetyderne i Det ny Samfunds "Sommerfestival" i Thy tilfredse med de kosmiske aspekter for lejrens start. Venus’ (kærlighedens planet) møde med Løven (styrken, livskraften) skabte de bedste betingelser for kærlighed, skønhed og kunstnerisk udfoldelse.

For mange af de snart 1000 festivaldeltagere er stjernernes stilling mere interessant end meldingerne fra Meterologisk Institut. Regn er trods alt kun dråber, der falder på næsen. Den almindelige danske skræk for "dårligt vejr" i forbindelse med udendørsarrangementer bliver der ikke brugt mange ord på i Thy-lejren. Men stjernerne sidder deroppe bag skyerne. I undergrunds-avisen "Sammen", som man køber hos lejrens bladsælger, har de kosmiske forudsigelser overtaget vejrmeldingens plads. Det er omvurderinger af den slags, man må indstille sig på, for at forstå, hvad der foregår på de 40 tønder land i Thy, som Det ny Samfund har købt til sine fremtidige livsforms-eksperimenter. De godmodige Thy-bønder klør sig i nakken og siger: "Det er godt nok alt sammen, men hvad er det I vil?" Det er ikke så ligetil at fatte meningen i, at en ungdomsforening fra hovedstaden invaderer landets fjerneste hjørne med hippie-udstyret og hele den tyrkiske musik i bagagen, overvåget af en massiv pressedækning og foto-fly svirrende i luften. Men svaret på spørgsmålet bliver om ikke enklere, så dog i det mindste mindre abstrakt, når ungdomsoprøreren nu kan svare Thy-boen (i stedet for begrebet "det socialistiske samfund"): "Vi vil lave et nyt samfund, som det vi har startet her."


 
Alternativet:

Medlemmerne af Det ny Samfund ("den eneste forening, der giver sine medlemmer et stykke papir, de selv kan tegne på") ved efter nogle års deltagelse i ungdomsoprøret måske ikke så meget mere om, hvordan man får has på "magthavere og udbyttere i det kapitalistiske samfund". Men de har haft så lang tid til at lege med Thylejren tankerne om, hvordan de selv vil leve i et nyt samfund, at tiden nu er inde til at vise det i praksis for den undrende befolkning. Dette alternativ-samfund skulle i løbet af det næste par måneder blive til at skimte gennem hurlumhejen i teltbyen.

Allerede efter alternativ-byens første levedage kan man få øje på grundtrækkene i den ny livsform:


 
Demokrati:

Der er så godt som intet planlagt på forhånd om forløbet af de to en halv måned. Aktiviteterne startes på fællesmøder, hvor alle kan komme med ideer og håbe på andres deltagelse til at få dem realiseret. Lejren har ganske vist en organisatorisk ledelse, men

"formændene" anstrenger sig meget for ikke at komme til at ligne formænd (taler bl. a. det mest bramfri sprog i lejren). Opbygningen, udformningen og vedligeholdelse af lejren overlades til "folket".

Ekstra Bladet har rammende kaldt det "demokrati på

campingpladsen". Henning Prins fra lejr-administrationen udtrykte det således på første fællesmøde (og han havde en klump i halsen):

"Det er vores jord for satan. For første gang ejer folket jord!" Thybønderne blandt tilskuerne vendte lige skråen en gang.


Fællesskab:

Lejr-folket gør sig umage for at bevise, at voksne, børn, unge, heste, hunde m.v. kan være gode ved hinanden - også længere tid ad gangen. Man er også god mod naturen. En af de positive sider ved omgangen med euforiserende stoffer (det er vist ingen hemmelighed mere, at der ryges lidt hash i alternativmiljøet) er en nyvakt naturglæde, der får de unge til at træde varsomt i det fri. Der er ikke meget skrald at samle på den lejrplads. I det hele taget opfører Det ny Samfunds unge sig mere stilfærdigt end de fleste. Togpersonalet i særtoget takkede efter turen til Thy de 300 rejsende for usædvanlig god opførsel (de havde aldrig været med et selskabstog med så lidt drikkeri). Idealerne om fredeligt samvær er ikke svære at realisere, når alkoholen afvises som rusgift.

Fællesfølelsen kom de første dage til udtryk ved improviserede musiksessions, hvor alle strømmede til med trommer, fløjter, orientalske instrumenter, blikdåser og hænderklap, når blot én gik i gang med at slå rytmen. Musikken er et vigtigt led i fællesskabet. Gennem hele festival-perioden vil skiftende beat-grupper og lysshow-grupper skrue stemningen op. De får kun kost og logi som løn, men kræver heller ikke mere, da de opfatter sig som en del af alternativet.


Aktivitet:

Det bliver næppe en dase-ferie, som mange måske har ventet. Lejrastrologen lover udvidet aktivitet og engagement fra den 15. juli, når Venus går ind i jomfruens tegn. I hvert fald er der fra starten tegn

på, at en række grupper vil gå i gang med at gøre noget og lære noget. En gruppe vil lave en daglig lejr-avis, en anden laver legelandskab til børnene, og efterhånden vil de fleste af de 20 store telte, som man har lejet af Civilforsvaret, blive aktivitets-centre.

Teatergruppen "Secret Service" har overtaget ét af dem, Thys eget "verdens-universitet", som Beatle John Lennon gæstede i vinter, et andet. Ellers får folk travlt med at lære af hinanden (bl. a. at lave mikro-makro-mad) og læse alternativ-litteraturen (om østlig filosofi, stjernerne, revolutionen etc.). Der skal være noget meget smukt og eksotisk at se på i alternativ-samfundet.

Skønheden dyrkes især af hippie-fløjen ("de smukke mennesker"), der klæder sig orientalsk og spraglet, sætter blomster i håret, maler sig på den bare krop og sælger smukt anrettede frugter. Lejrens te-telt er en orientalsk åbenbaring, og flere steder er man i gang med at indrette primitive bopladser med bambushytter og indianer-telte. Deltagerne var opfordret til at dekorere teltene hjemmefra, men tilsyneladende har de færreste fået lov til at bemale familiens camping-udstyr. Et forskønnelsesudvalg går nu i gang med at finde andre udveje.


Nøjsomhed:

Det vil være let at fælde dom over alternativ-byen, når man kommer til spørgsmålet, om den kan hvile i sig selv og overleve økonomisk. Den 17-årige Niels Ole Bach fra Hjørring var lørdag den 4. på vej til stranden på tommelfinger. Han blev tilfældigt taget op af en bil, der skulle til festivalen - han tog med, selv om han ingen penge havde, og kom ind på kredit. Dagen efter havde han fundet et levebrød som radise-sælger i lejren, og regnede med at kunne klare sig for de beskedne indtægter og venners hjælp. En række af deltagerne er allerede inde i alternativ-livet, at de har fundet deres udkomne inden for miljøet - også uden for festivaltiden. Det gælder de forskellige handlende, der har opstillet lysboder, mikro-makro-forretninger, blad- og bogsalg, frugtsalg. Der er to mikro-makro-spisesteder i lejren - formentlig de første i den vestlige verden - og som nævnt et tehus. Profitten er lav, men det er fordringerne til materielle goder også. Man kan spise sig mæt for en krone hos mikro-makro-kokkene og skylle efter i urte-te for 25 øre, og hvis man ellers laver sit tøj selv og lever en forenklet tilværelse, skal der faktisk ikke handles meget før økonomien løber rundt. Nøjsomhed er kodeordet for dem, der vil leve den nye livsform fuldt ud.


Deltagerne:

Der vil nok blive rystet på hovederne af de mest indgroede af nybyggerne, men man kan også - som de fleste af lejr-deltagerne - opfatte festivalen som et eksperiment, som den enkelte kan hente sin personlige del ud af. Der er mange motiver til at deltage i lejren og Det ny Samfund har bevidst gjort rekrutteringen til lejren så åben som mulig. I oprørskredse er der blevet harceleret over det reklamerace, der har været kørt i forbindelse med festivalen (ballonopstigning m. m.), men det har tilsyneladende haft sin virkning, at man har forladt inderkreds-sproget og indbudt folk på et almindeligt skrift-sprog. "Flipperne kommer af sig selv, vi ville åbne os mod andre befolkningsgrupper," siger arrangørerne. Derfor kan man blandt lejrdeltagerne møde bl. a. fabrikant Ib Drasbæk, der vil hente ideer hjem til moderne virksomheds-ledelse, familien Petersen fra København, der har forlagt ferien til Thy for sønnen og datterens skyld, gamle spejdere, der laver perfekte bålpladser og lejr-arbejder ved deres telte, flere pensionister og en række unge familier med småbørn. De har haft grund til at undre sig over visse avisers syrlige omtale af aktivist-lejren i Thy.


Reaktioner:

Den lokale befolknings reaktioner på "aktivisterne" er stort set positiv. Der var næsten lige så mange Thisted-boere til modtagelse af Det ny Samfunds særtog som til kongemodtagelsen i havnen dagen efter - de fleste undskyldte nysgerrigheden med, at de ville se hesten "Kaktus", der var med i godsvognen. Dagen efter besøgte flere tusinde lokale lejren - en nydelig Thisted-familie slog camping-bordet op 10 meter fra musik-tribunen og delte hjemmebag ud til unge, der ville diskutere med dem. Folk fra egnen hæfter sig især ved, at der ikke bliver drukket øl af betydning, og at lejren er en god indtægtskilde for de handlende. Samtidig rører det ved lokalstoltheden, at Thy lægger jord til et eksperiment, der påkalder så megen interesse i ind- og udland. En hær af presse-folk har sværmet i området, hele 5 film-hold er i gang med optagelser til kort-film, spillefilm og tv-film om festivalens forløb. Der skal optages grammofon-plader med musik fra lejren, tre bøger bliver skrevet, flere landes radiofonier kommer til lejren, og Danmarks Radio ventes i august at sende dagligt fra Thy.


Woodstock:

Den internationale opmærksomhed omkring festivalen skyldes især, at den opfattes som en videreførelse af tendenser, man har sporet ved mammut-musikfestivaler, der fandt sted i 1969 i USA og Storbritannien. Woodstock-festivalen i staten New York, Altamont i Californien, Hyde Park og Isle og Wight i England. Især Woodstock er blevet fremhævet som den store lykkelige begivenhed i den vestlige ungdomskultur. I tre dage lyttede en halv million unge til beat på en græsmark i sol og regn uden et eneste slagsmål. Det gør indtryk i USA.

Woodstock er blevet symbolet på det store fællesskab og har spredt en optimisme, der også har nået Europa.

Herhjemme har man haft små tilløb til Woodstock-stemninger ved de mange beat-arrangementer i København og provinsen, der sidste år har samlet op til 4000 unge ad gangen. De vanskeligheder, som de unge "langhårede" kan møde i hjem, skole og på arbejdsplads skaber behovet for disse store "sit-ins", hvor man kan få styrket følelsen af, at "vi er mange". Det ny Samfund har haft særlig succes med sine festivaler i foråret på H. C. Ørsted Instituttet i København, hvor den sidste i maj samlede 4000 til beat. Men der er forskel på en tredages musikfestival, der kan bevirke en mægtig stemningseksplosion, og en to en halv måneders livsforms-festival, hvor troen skal bevares, selv om mad-pengene slipper op. Det er dér spændingsmonomentet ligger i Thy-lejren.


Konfrontation:

Optimismen, der har fået Det ny Samfund til at kaste sig ud i det store eksperiment, stammer nok knap så meget fra Woodstock, som fra aktivitetets-centeret "Huset" i København. Da foreningen sammen med en række ligesindede grupper i foråret kunne rykke ind i det offentligt støttede hus, kom der et voldsomt opsving i aktiviteten på "livsforms-fløjen".

Efter at den mere hårdnakkede, revolutionære fløj havde domineret oprørsmiljøet, vendte troen på alternativsamfundet tilbage - og troen på at det kan hjælpe at påvirke det øvrige samfund.

Det er hærdede, gamle oprørere, der står bag festivalen. Henning Prins, Leo Jespersgaard, Peter Duelund, Leif Warmark, Ole Vind med flere var alle med i den lille fortrop, der for to år siden tog til aktivist-seminar på Mors.

Dengang tog de tilbage til København og startede Det ny Samfund med nogle få hundreder medlemmer. Hun står de i Thy og kigger over til Mors fra en lejr, der venter 15.000 deltagere og som kan ventes at fortsætte som aktivitets-center fremover.

Til september tager de med en stor del af flokken tilbage til "Huset" og fortsætter eksperimenterne midt i storbyen. Det ny Samfund tilbage til konfrontationen med det gamle.

Der bliver spænding på begge sider.


 
Opdateret 27. november 2012.
 


 
 
Thy camp came to a museum -

Film about Thy Lejren:


 
***


 
Thylejren - The new way of life

Reportage from the monthly magazine NB,

written by Sune Riishede. July 7. 1970.

Saturday July 4., passed Venus in Leo. It was not noticed elsewhere in the kingdom, it was certainly Chaldeans in the New Society "Summer Festival" in Thy happy with the cosmic aspects of the camp's start. Venus (planet of love) meeting with Leo(strength, vitality) created the best conditions for love, beauty andartistic expression.

For many of the almost 1000 participants is stellar position more interesting than reports from meteorological Institute. Rain is after all only drops that fall on the nose. The ordinary Danish horror of "bad weather" associated with outdoor events are not used many words in Thy-camp. But the stars are sitting up there behind the clouds. In the underground newspaper "Together" that you buy at the camp magazine salesman, has the cosmic weather forecasts taken over meld MAGNITUDE space. It is a revaluation of the kind you have to expect to understand what is going on the 40 acres in Thy which The New Society has purchased for his future life-mode experiments.

The good-natured Thy peasants scratching their heads and say: "It is good enough for all, but what is it you want?" It is not easy to grasp the meaning in that a youth association from the capital invades its remotest corner with hippie-equipped and the entire Turkish music in baggage, guarded by a massive press coverage and photo-fly buzzing in the air. But the answer is not simple, then atleast less abstract when youth rebel now can answer Thy prayer (instead of the term "socialist society"): "We want to build a new society, as we have started there."


 
Alternatively:

Members of the New Society ("the only association that offers its members a piece of paper, they can draw on") when, after some years of participation in youth rebellion may not be so much more about how to kill "rulers and exploiters of capitalist society. "But they have had so much time to play with Thylejren thoughts about how they will live in a new society that is now time to show it in practice for the wondering people. This alternative community was during the next few months will be to discern through in a tent city. After only alternative, the city's first days of life one can discern the outlines of the new life form: democracy: There is virtually nothing planned in advance of the progress of the two and a half months. Activities start at joint meetings, where anyone can come up with ideas and hope for the participation of others to get them realized. The camp has indeed an organizational management, but "chairmen" paying a lot for not coming to resemble presidents (speeches bl. a most outspoken language in the camp). The structure, design and maintenance of the camp is left to "the people". Extra Bladet has aptly called it "democracy at campsite. "Henning Prince of camp administration put it on the first joint (and he had a lump in the throat): "It's our earth for satan. For the first time owner of land the people!" Thybønderne among the spectators went straight quid a time.


 
Democracy:

There is virtually nothing planned in advance of the progress of the two and a half months. Activities start at joint meetings, where anyone can come up with ideas and hope for the participation of others to get them realized. The camp has indeed an organizational management, but"Chairmen" paying a lot for not coming to resemble presidents (speeches bl. A most outspoken language in the camp). The structure,design and maintenance of the camp is left to "the people". Extra Bladet has aptly called it "democracy atcampsite. "Henning Prince of camp administration put it on the first joint (and he had a lump in the throat): "It's our earth for satan. For the first time owner of land the people!" Thyfarmers among the spectators went straight quid a time.
 


 
 
 
Community:

Camp-people make an effort to prove that adults, children, young people, horses, dogs, etc. can be good to each other - even longer periods of time. You are also good against nature. One of the positive aspects of dealing in drugs (this is no more secret that smoking a little marijuana in alternative environment) is a nyvakt natural joy that gets young people to tread carefully in the open. There is not much trash to pick at the campsite. On the whole behaves the New Youth Society itself more quietly than most. Train staff in the special train thanked for the trip to Thy the 300 passengers for an unusually good behavior (they had never been with a party train with so little drinking). The ideals of peaceful togetherness is not hard to realize when alcohol is dismissed as rusgift. Common sense, the first day reflected in improvised music sessions where everyone flocked to the drums, flutes, oriental instruments, tin cans and hands clap, when just one started beating rhythm. Music is an important part of the community. Throughout the festival period, alternating beat-groups and light show groups turn up sentiment. They will only board and lodging as wages, but requires no more, because they perceive themselves as part of the alternative.
 


Activity:

It is hardly a laze-holiday, which many might have expected. Camp astrologer promise expanded activity and commitment from 15 July, when Venus enters Virgo. In each case there from the start characterthat some groups will begin to do something and learn something. One group will do a daily camp newspaper, another makes play landscape for children, and eventually most of the 20 large tents that have been hired by the Civil Defence will be activity centers.The theater group "Secret Service" has taken over one of them, Thy own "world university" which Beatle John Lennon visited in winter, another. Otherwise, people scrambling to learn from each other (inter alia to make macrobiotic-food) and read alternative literature (on Eastern philosophy, the stars, revolution, etc.). There must be something very beautiful and exotic to look at the alternative community.The beauty is cultivated mainly of hippie-wing (the "beautiful people") who dress oriental and gaudy, put flowers in their hair, paint on the bare body and sells beautifully presented fruits. Camp tea tent is an oriental revelation, and more places you are starting to organize primitive settlements with bamboo huts and Indian tents. Participants were invited to decorate the tents from home, but apparently few people have been allowed to daub the family's camping equipment. A beautification committee will now start to find other ways.
 


Frugality:

It would be easy to pass judgment on the alternative-town when you come to the question whether it can stand for itself and survive economically. The 17-year-old Niels Ole Bach from Hjoerring was on Saturday the 4th going to the beach on the thumb. He was randomly picked up by a car that was going to the festival - he trains with, although he had no money, and raised the credit. The day after he had found a living as radish-seller in the camp, and figured to be successful for the modest income and help from friends. A number of the participants are already inside the alternative-life that they havefound their livelihood in the environment - even outside festival times. This applies to the various merchants who have set lysboder, macrobiotic shops, magazine and book sales, fruit sales. There are two macrobiotic-eating places in the camp - probably the first in the Western world - and as mentioned a teahouse. Profits are low, but it claims to material goods as well. You can eat his fill of a crown with macrobiotic chefs and rinse in herbal tea for 25 oere, and if one makes his own clothes and live a simpler life, should not really traded much before the economy running around. Frugality is the key word for those who want to live this new life form in full.
 


Participants:

There will probably be appalled at the heads of the most entrenched of the settlers, but you can also - like most of the camp participants - to perceive the festival as an experiment in which individuals can pick up his personal part out. There are many motives to participate in the camp and the New Society have consciously made recruitment to the camp as open as possible. The rebel groups have been imprecations of the advertised race having been run in connection with the festival (balloon ascension, etc.) but it has apparently had its effect, that one has left inner circle-lingual and invited people in an ordinary written language. "Collar comes by itself, we would open ourselves to other communities," said organizers. Therefore, among camp participants meeting bl. a manufacturer Ib Drasbaek that will get ideas home to modern business management, family Petersen from Copenhagen, which has moved the holiday to Thy son and daughter's sake, old scouts who make perfect bonfires and camp work at their tents, several pensioners and a number of young families with young children. They have had reason to wonder about some newspapers' sour publicity activist camp in Thy.
 


Reactions:

The local population's reactions to "activists" are largely positive. There were almost as many Thisted-residents for the reception of the new Society special train to the royal reception in the harbor the day after - most excused the curiosity that they would see the horse "Cactus", which was in the wagon. The day after visiting several thousand local camp - a pretty Thisted-struck family camping table, up 10 meters from the music gallery and shared homemade out to young people who would argue with them. People from the area particularly notes that there will be drinking beers of importance and that camp is a good source of revenue for retailers. At the same time touching it at the local pride that Thy provide land for an experiment that attract so much interest at home and abroad. An army of press people have raved about the area, all 5 film team started shooting short films, feature films and television movies about the festival program. To record gramophone discs with music from the camp, three books are being written, several countries broadcasters get to camp, and Danmarks Radio is expected in August to send daily from Thy.
 


Woodstock:

The international awareness of the festival is mainly because it is perceived as a continuation of trends that have been tracked by mammoth music festivals that took place in 1969 in the U.S. and Britain. Woodstock Festival in upstate New York, Altamont, California, Hyde Park and the Isle of Wight in England. Especially Woodstock has been highlighted as the great happy event in the western youth culture. For three days listening to half a million young people to beat on a meadow in the sun and rain without a single fight. It makes an impression in the U.S.. Woodstock has become the symbol of the great community and has spread an optimism which has also reached Europe.

At home you have been small tributary to Woodstock moods at the many beat-events in Copenhagen and the province last year has accumulated up to 4000 young people at a time. The difficulties which the young "longhairs" may encounter in the home, school and workplace creates the need for these large "sit-ins" where you can have strengthened the feeling that "we are many." The new Society has had particular success with its festivals in the spring at the HC Ørsted Institute in Copenhagen, where the last in May 4000 total to beat. But there is a difference between a three-day music festival that can cause a powerful explosion atmosphere, and a two and a half months of life forms-festival, where faith must be preserved, although the food money runs out. That is where the excitement mono element is in Thy-camp.
 


Confrontation:

Optimism that has received the New Society to embark on the great experiment, originates probably not so much from Woodstock, which from aktivitetets center "House" in Copenhagen. Since the association with a number of like-minded groups in the spring could move into the publicly funded housing, there came a sharp upturn in activity on the "life-form wing." After the more obstinate, revolutionary wing had dominated insurgency environment, turned the belief in an alternative society back - and the belief that it can help to influence the rest of society.

It is hardened, old rebels behind the festival. Henning Prince, Leo Jesper Overgaard, Peter Duelund, Leif Warmark, Ole Wind and others were all in the small vanguard that two years ago went to activist seminar on Mors.

Then they went back to Copenhagen and started the New Society with a few hundred members. She stands in Thy and look over the Mors from a camp that awaits 15,000 participants and are likely to continue as the activity center in the future. In september they take a large part of the flock back to "House" and continuing experiments in the middle of the metropolis. The new society back to the confrontation with the old. There are voltage on both sides.


Updated November 27. 2012

Ingen kommentarer:

Send en kommentar